Παραμονή των δασεργατών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Παραμονή των δασεργατών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Αρ. Πρωτ. 22665/14.09.2011

Προς Υπουργό:

- Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις που προωθεί η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πραγματοποιείται κατάφορη αδικία σε βάρος των δασεργατών σε όλη τη χώρα.

Η κυβέρνηση εξαιρεί τους δασεργάτες από την κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, με αποτέλεσμα να προβλέπεται αύξηση του ορίου ηλικίας αναφορικά με τη συνταξιοδότησή τους στα 65 έτη, καθώς και μείωση της σύνταξής τους κατά 20%.

Το επάγγελμα του δασεργάτη πληροί όλα τα βασικά χαρακτηριστικά των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, καθώς οι δασεργάτες εργάζονται καθημερινά κάτω από αντίξοες συνθήκες, κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, ενώ αναπνέουν το καμένο ξύλο και τη μαύρη σκόνη, προκειμένου να υλοποιήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα. Ο επαγγελματικός κίνδυνος των δασεργατών είναι αποδεδειγμένο γεγονός, καθώς δεν είναι λίγα τα περιστατικά κατά τα οποία έχουν σημειωθεί εργατικά ατυχήματα, ακόμη και θανατηφόρα. Τα ατυχήματα των δασικών εργασιών βρίσκονται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε όλες τις βιομηχανικές χώρες.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Με βάση ποια κριτήρια εξαιρεί το αρμόδιο Υπουργείο τους δασεργάτες από τα βαρέα και ανθυγιεινά;

- Προβλέπεται να επανεξετάσει την παραμονή των δασεργατών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία που τελείται σε ένα τόσο επικίνδυνο και δύσκολο επάγγελμα;

Απάντηση Υπουργείου